fallback

Берлин увеличава натиска над Fiat

Германският транспортен министър Александър Добринд е заплашил с отнемане на разрешението за продажби на италианския концерн

20:25 | 23.05.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германското федерално министерство на транспорта увеличава натиска над автомобилния концерн Fiat Chrysler, след като е изпратило на италианските власти и на Европейската комисия резултатите от измерването на различни показатели при превозните средства на Fiat, според които има странни данни за някои емисии. Миналия четвъртък мениджърите на Fiat отмениха едностранно среща в министерството, пояснявайки, че само италианските власти имат право да разискват дали колите на Fiat спазват европейските еко норми, предава DPA. 

По-конкретно става дума за съмнения, че почистването на вредните газове при някои модели на Fiat се изключва след определено време. Почистване на отработените газове според властите в Берлин се изключва след 22 минути, докато тестовете при изпитанията обикновено траят 20 минути. Германският министър на транспорта Александър Добринд нареди извършването на допълнителни изследвания. Първоначалните резултати, цитирани от Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR, показват незаконни практики, които обясняват високите нива на замърсяване, далеч над законово допустимите граници.

След скандала от четвъртък Fiat заяви, че счита германските власти за некомпетентни по темата. Компанията, със седалище в Торино, няма да се явява на подобни дискусии в бъдеще, твърдят германски правителствени източници.

Както предава Bloomberg, италианският транспортен министър Грациано Делрио е написал писмо до германския си колега, в което го призовава към „официален диалог“, вместо „да обсъжда темата директно с производителя“.

Точно това прави и Берлин, след като изпраща резултатите от извършените от германската Федерална служба по моторен транспорт (KBA) тестове на властите в Рим. За спазването на общоевропейските правила за допускане на автомобили до пазара отговорност носят местните органи на страните членки. При съмнение за неспазване на правилата органите трябва да вземат нужните мерки.

Според неофициална информация Добринд е заплашил, че Берлин може да отнеме разрешението на Fiat да продава автомобили на територията на федералната република. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още